Belastingveranderingen 2023: Een Overzicht van FiscKoffertje 2023

Belastingplannen 2024

Het FiscKoffertje 2023 brengt een reeks belastingveranderingen met zich mee die zowel ondernemers als particulieren zullen beïnvloeden. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen, gericht op het informeren en assisteren van belastingbetalers in hun financiële planning.

Voor Ondernemers:

 1. Verlaging MKB-Winstvrijstelling: De mkb-winstvrijstelling wordt verlaagd van 14% naar 12,7% in 2024, wat impact zal hebben op ondernemers met een of meerdere ondernemingen.

 2. Afschrijving op Gebouwen: De afschrijving op bedrijfspanden in eigen gebruik wordt beperkt, waardoor ondernemers minder mogen afschrijven op hun pand in eigen gebruik.

 3. Wijzigingen EIA en MIA: De energie-investeringsaftrek (EIA) wordt structureel verlaagd naar 40% vanaf 2024, en de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor milieuvriendelijke investeringen wordt ook verlengd tot 2029.

 4. Bedrijfsopvolgingsregelingen: Er komen wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR ab), met als doel de continuïteit van bedrijven te waarborgen bij overdracht naar de volgende generatie.

 5. Verhuurd Vastgoed als Beleggingsvermogen: Vanaf 2024 wordt aan derden verhuurd vastgoed wettelijk aangemerkt als beleggingsvermogen, waardoor de BOR en de DSR ab niet meer kunnen worden toegepast.

 6. Afbouw Zelfstandigenaftrek: De zelfstandigenaftrek wordt sneller afgebouwd, met een aftrek van € 3.750 in 2024, wat gevolgen zal hebben voor ondernemers die voldoen aan het urencriterium.

 7. Verbruiksbelasting op Alcoholvrije Dranken: Ondernemers die alcoholvrije dranken direct vanuit andere EU-lidstaten laten leveren, zullen vanaf 2024 verbruiksbelasting moeten betalen.

 8. Verhoging BTW op Agrarische Goederen en Diensten: Het btw-tarief op bepaalde agrarische goederen en diensten wordt verhoogd van 9% naar 21%.

Voor DGA’s en Aandeelhouders:

 1. Introductie Twee Box-2-Tarieven: Vanaf 2024 wordt een progressief tarief ingevoerd in box 2, met een tarief van 24,5% tot € 67.000 en daarboven een tarief van 31%.

 2. Tegengaan Ontwijken Dividendbelasting: Maatregelen worden ingevoerd om het ontwijken van dividendbelasting tegen te gaan, waaronder het vastleggen van een registratiedatum.

 3. Afschaffing Giftenaftrek: De giftenaftrek voor bv’s wordt voorgesteld om afgeschaft te worden, waardoor giften aan ANBI’s of SBBI’s niet meer aftrekbaar zijn van de winst.

Voor Werkgevers en Werknemers:

 1. Vrijstelling OV-Abonnementen: Het verstrekken van OV-abonnementen wordt vereenvoudigd door de introductie van één gerichte vrijstelling vanaf 2024.

 2. Verhoging Onbelaste Reiskostenvergoeding: De maximale onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd naar € 0,23 per kilometer in 2024.

 3. Aanscherping Criteria Bijtelling Zonnecelauto: De criteria voor de bijtelling van zonnecelauto’s worden aangescherpt, waarbij geïntegreerde zonnepanelen moeten voldoen aan een minimumvermogen.

Voor Alle Belastingbetalers:

 1. Verhogingen in de Eerste Tariefschijf: Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting wordt verhoogd naar 36,5% in 2024.

 2. Verhoging Vermogensrendementsheffing: De vermogensrendementsheffing wordt verhoogd, met een vrijstelling van € 50.000 per persoon.

 3. Verhoging Accijns op Tabak en Alcohol: De accijnzen op tabak en alcohol worden verhoogd, wat zal leiden tot hogere prijzen voor consumenten.

 4. Aanpassing Belastingvrije Voet: De belastingvrije voet wordt aangepast, waardoor het belastingvrije inkomen wordt verhoogd.

 5. Verhoging Energiebelasting: De energiebelasting wordt verhoogd, wat zal leiden tot hogere energierekeningen voor consumenten.

 6. Verhoging Belasting op Leidingwater: De belasting op leidingwater wordt verhoogd, wat zal resulteren in hogere waterrekeningen voor consumenten.

 7. Aanpassing Heffingskortingen: De heffingskortingen worden aangepast, waardoor de belastingdruk voor sommige belastingbetalers zal veranderen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven