Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken

De eerste groep mensen met een eenmanszaak hebben op 10 oktober 2019 van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer ontvangen, namelijk het btw-id. Deze maand ontvangen circa 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id.

De privacy van de ondernemer wordt in het nieuwe btw-id beter gewaarborgd omdat het BSN van de ondernemer hier niet langer in verwerkt wordt. Vanaf 1 januari 2020 is het nieuwe btw-id geldig. De brieven worden deze maand al verzonden door de belastingdienst, zodat ondernemers nu al voorbereidingen kunnen treffen, zoals het informeren van de boekhouder en het aanpassen van briefpapier.

Het btw-id is een uniek en persoonlijk nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens. Om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer moeten ondernemers vanaf 1 januari 2020 het btw-id op facturen en hun website vermelden. Daarmee voldoen ondernemers aan de wettelijke eisen. Het is belangrijk voor handel binnen de EU dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte houden ondernemers hun huidige btw-nummer.

Scroll naar boven