Brexit en btw; vraag tijdig een vergunning aan

De Brexitdeal is weliswaar in januari afgeschoten, maar dat betekent zeker nog niet dat de Brexit zelf ook van de baan is. Op dit moment (medio april 2019) is nog alles mogelijk.

Met het oog op de naderende Brexit heeft de Belastingdienst ondernemers die regelmatig goederen afnemen vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) in een brief gewezen op de mogelijkheid om een zogenaamde artikel 23-vergunning aan te vragen. Zodra het VK zich terugtrekt uit de Europese Unie (EU) moeten ondernemers aangifte doen en btw betalen bij de douane bij iedere keer dat zij goederen vanuit het VK invoeren. Met een artikel 23-vergunning hoeft u geen btw meer te betalen bij de douane, maar kunt u de btw over de invoer verwerken in uw reguliere btw-aangifte

De Belastingdienst heeft bij de brief ook een aanvraagformulier voor de vergunning gevoegd. De Belastingdienst merkte daarbij op dat een ondernemer (bij een Brexit) in ieder geval tijdig een reactie van de Belastingdienst zou ontvangen als het aanvraagformulier nog vóór 1 februari zou worden ingezonden. Neemt u regelmatig goederen af vanuit het VK, maar heeft u nog geen artikel 23 vergunning aangevraagd? Dan is het wellicht verstandig om dat alsnog te doen.

Over de auteur

Scroll naar boven